PRIJATELJI FONDACIJE U POSJETI PRIJATELJSKOJ REPUBLICI SLOVENIJI

Članovi Fondacije Proljeće su 21. i 22. decembra boravili u posjeti Ljubljani, te tom prilikom upoznali se sa najaktuelnijim dešavanjima u ovom kulturnom i univerzitetskom sjedištu nama prijateljske Republike Slovenije.

Prvog dana posjete upriličen je obilazak Islamskog kulturnog centra, koji je u završnoj fazi izgradnje, a potom su se susreli sa studentima porijeklom iz naše zemlje, među kojima je i bivši stipendist Fondacije, Adem Mujanović, danas student geologije na postdiplomskom studiju  Univerziteta u Ljubljani.  Prijatelji Fondacije su, u okviru dvodnevnog obilaska obišli čarobni grad na rijeci Ljubljanici, sa prepoznatljivom  arhitekturom i bogatim kulturno-historijskim znamenitostima.

U okviru posjete ovoj prelijepoj zemlji, posjetili su i Kamniške Alpe, turistički dragulj na kojeg su Slovenci posebno ponosni, te destinacije kao što su Logarska dolina i vodopad Orlovo gnezdo, te bajkovita sela pod južnim padinama Alpi.

 Inače, obilazak kulturnih, univerzitetskih i hostorijskih središta našeg okruženja je, u okviru Fondacije Proljeće, postala već ustaljena praksa, vodeći se idejom da, kroz upoznavanje  našeg okruženja, bolje upoznajemo sebe i svijet u kojem živimo. Tako su proteklog mjeseca prijatelji Fondacije imali priliku posjetiti Bukurešt, odakle su, također, ponijeli čitav niz lijepih utisaka, prvensvetno kada je riječ o obrazovanju i odgoju mladih, što je iskonski cilj Fondacije.

Pogledajte još