KLUB KNJIGE – 40 pravila ljubavi

„40 pravila ljubavi“ - Elif Šafak

Aktivistice Fondacije “Proljeće” nastavile su s realizacijom projekta “Klub knjige”.  Za ovaj susret, odabrana je knjiga „40 pravila ljubavi“, od Elif Šafak. Moderator je bila profesorica Bosanskog jezika i književnosti  Ida Veočić, a ambijent je bio prilagođen u skladu sa samom temom knjige.
Knjiga ”40 pravila ljubavi” puna je životnih mudrosti i razmišljanja. Skoro pa na svakoj strani neki je citat koji bismo htjeli zapisati, proučiti i zapamtiti.

Središnja tema romana je prijateljstvo, specifičan odnos dvoje ljudi koji omogućuje svakome od njih  duhovni razvoj ogledajući se u onom drugom. Taj duhovni razvoj je nekad bolan, zahtijeva grubo potiranje svoga ega, odricanje, poniznost. Takva ljubav popunjava prazninu pred kojom su nemoćni i društveni uspjeh i konzumiranje ali i posjedovanje.Ovo je roman je o kojem je izuzetno teško pisati. Lak kao pero, a istovremeno bremenit osjećajima, kroz usta lutajućeg derviša pokušava nas poučiti o načinima potrage za ljubavlju, istinom i Bogom.

Na kraju susreta, zaključak svih prisutnih je bio da nam često promakne to da životna sreća ne leži u visokim ciljevima i materijalnim zadovoljstvima, već u malim stvarima koje nam se, često slijepima, pružaju svaki dan u bezbroj različitih oblika. Kako za neuspjehe ne treba okrivljavati druge ljude i okolnosti koje nas okružuju, već ih treba prihvaćati kao dragocjeno iskustvo na kojem ćemo izgraditi bolju sebe.
“Svaka istinska ljubav i prijateljstvo priča je o neočekivanoj preobrazbi. Ako smo ista osoba prije i nakon što smo voljeli, to znači da nismo voljeli dovoljno.” A budemo li ista osoba prije i nakon čitanja ove knjige, to znači da nismo čitali dovoljno
pažljivo. Nakon ove dirljive večeri, dogovoren je i naredni susret.

Pogledajte još