NAČELNIK LABORATORIJE ZA ISPITIVANJE HEMIJSKE STABILNOSTI GORIVA MUNICIJE PRI ORUŽANIM SNAGAMA BIH ODRŽAO PREDAVANJE U FONDACIJI “PROLJEĆE”

Dana 28.12.2020.god. u fondaciji “Proljeće” održano je online druženje sa mr. Namirom Halilovićem na ZOOM platiformi. Studenti i srednjoškolci zajedno sa stipenditorima su imali priliku da slušaju o tome kako je mr. Namir postao naučnik.

Samostalnim laboratorijskim radom se počeo baviti krajem 2013. godine i već naredne godine postaje jedan od najmlađih učesnika X. Internacionalnog susreta mladih hemijskih inženjera, koji je održan u Zagrebu. Nastavljeni radovi u laboratoriju su rezultirali još jednu publikaciju, također 2014. godine, na I. Internacionalnom kongresu hemičara i tehnologa, koji je održan u Sarajevu. Nakon završetka prvog četverogodišnjeg studija na PMF-u u Sarajevu, upisuje i II ciklus studija, i to je godina u kojoj se počeo baviti više industrijskom hemijom. U suradnji sa prof. dr. Avdić Nurudinom, predmet njegovog interesa postaju otpadne vode, ali na nešto drugačiji način od do sada izučavanim.

 

Master teza mladog naučnika bila je pod nazivom „ELEKTROHEMIJSKO UKLANJANJE HLORIDA I DEZINFEKCIJA OTPADNE VODE KOŽARSKE INDUSTRIJE “ i uspješno je finalizirana. Kaže da ga posebno raduje to što je master teza prihvaćena širom Evrope. Naime, iz nje su proizašli naučni članci koji su objavljeni na kongresima u Bugarskoj (jedan od poznatijih svjetskih kongresa elektrohemije), gdje je Halilović vršio usmenu prezentaciju rada, Španiji i Italiji, a još dva rada su mu u pripremi da budu objavljena u Beogradu i na internacionalnom kongresu u Zenici. Dodaje da ga posebno raduje je da je na spomenutim kongresima imao priliku da usmeno izlaže rad, što je svakako rijetkost, imajući u vidu da je Halilović na kongresu u Bugarskoj bio jedan od najmlađih učesnika.

 

Halilović napominje da je 1.7.2015.god.  na njegovu mail adresu došla ponuda izdavačke kuće LAMBERT Academic Publishing iz grada Saarbrucken iz Njemačke da kompletnu master tezu prevede i objavi u vidu knjige i da rad u pdf. verziji bude dostupan na nekim od svjetskih najpriznatijim i najviše korištenim stranicama akademskih radova. Na kraju priznaje da mu je izuzetna čast kazati da je, u konsultaciji sa mentorom, prihavtio ponudu.

Kako je to izgledalo možete pogledati u fotogaleriji ispod: 

Pogledajte još