INTERVJU- Muhamed Šišić

Kako se bliži zavržetak akademske godine, ustaljena praksa je da pozivamo svoje stipendiste na intervju i poslušamo analizu iz njihovog ugla gledanja, kako na polju nauke tako i  na polju življenja u Fondaciji Proljeće. Današnji sugovornik bio je Muhamed Šišić, student Tehnološkog fakulteta na UNTZ. Ukratko, donosimo intervju u nastavku: 

  1. Možete li nam reći nešto više o sebi?

Zovem se Muhamed Šišić, rođen sam 09. 09. 1996. godine. Dolazim iz mjesta Klokotnica, opština Doboj Istok. Završio sam Osnovnu školu u mjestu Klokotnica i srednju Poljoprivredno-prehrambenu školu u opštini Doboj Istok.

Trenutno sam student treće godine Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, odsjek Prehrambena tehnologija.

  1. Zašto ste se baš odlučili da upišete Prehrambenu Tehnologiju?

Još dok sam bio učenik osnovne škole shvatio sam značaj i uticaj prehrane na naše zdravlje pa sam se još tada počeo zanimati za hranu, načine njene pripreme, čuvanja i uticaja pojedinih sastojaka hrane na naše zdravlje.Iz tog razloga sam s minimalnom nesigurnošću odabrao srednju Prehrambenu školu.

Pohađajući tu školu shvatio sam da je to moj poziv pa sam bez imalo dileme upisao Premhrambenu tehnologiju, koja je predstavljala idealnu kombinaciju naučnih oblasti koje su me posebno zanimale.

  1. Šta za vas predstavlja boravak u Fondaciji Proljeće?

Za mene boravak u Fondaciji Proljeće predstavlja idealnu kombinaciju s jedne strane discipline, reda i moralnih vrijednosti, a sa druge strane prijateljstva, dobrote, druženja i svih drugih pozitivnih vrijednosti kod čovjeka.

Sa Fondacijom Proljeće sam pored brojnih obaveza koje imam na fakultetu doživio i brojna pozitivna iskustva kao što su ekskurzije, izleti, predavanja, druženja, pa i mnogobrojne sportske aktivnosti. Fondacija mi također sa svojom bibliotekom pored fakultetskog obrazovanja pruža i neformalno obrazovanje koje je između ostalog veoma bitno u formiranju ličnosti.

  1. Šta vas motiviše da se trudite tokom studija?

Najviše me motivišu moji roditelji koji se iskreno trude i ulažu velike napore da mi obezbijede neophodne i što bolje uslove za studiranje. S obzirom na njihovu požrtvovanost i nade koje ulažu u mene oni mi predstavljaju neiscrpan izvor motivacije.

  1. Kako stižete fakultetske obaveze?

Zahvaljujući dobroj organizaciji vremena,  pored fakultetskih obaveza nađem vremena i za druge aktivnosti.

  1. Šta biste preporučili svojim kolegama?

Uglavnom sve preporuke koje su namijenjene studentima su identične i većinom nas upućuju na to da što bolje iskoristimo i organizujemo svoje vrijeme, međutim pored tih preporuka ja bih kao student Prehrambene tehnologije poručio svim studentima da malo više pažnje posvete svojoj prehrani i uopšteno stilu života, iz razloga što se mnogi studenti često razboljevaju i imaju zdravstvene probleme zbog loše i siromašne prehrane.

 

GRADIMO   BOLJE   DRUŠTVO   !!!

Pogledajte još