ADNAN IBRIĆ: BORITI SE TREBA I POSLIJE STUDIJA

Nakon završetka prvog semestra i dolaska Adnana Ibrića u BiH, iskoristili smo priliku da sa Adnanom razgovaramo o  trenutnom stanju, njegovim aktivnostima i planovima za budućnost.

1. Kako ste se uklopili u novo okruženje i ambijent?

Mogu reći da sam se jako dobro snašao. U samom kampusu vlada internacionalna atmosfera tako da sam u mogućnosti da upoznajem studete koji dolaze iz raznih krajeva svijeta, što mi pored obrazovanja koje stičem ovdje, proširuje vidike o svijetu, drugim ljudima i zemljama općenito. Što se mene lično tiče, položio sam sve predmete tokom zimskog semestra tako da i sa te strane mogu biti itekako zadovoljan. Ispunio sam svoja očekivanja. Također, učim i francuski jezik.

2. Da li si osjetio razliku u obrazovanju ?

Razlika u teorijskom obrazovanju u poređenju sa našim nije drastično velika ali velika razlika postoji u praktičnom dijelu nastave.Opčenito, jedan student u Švicarskoj ima dosta bolje uslove za praktično usavršavanje nego što je to slučaj kod nas. Također, zaposlenje, tokom studija ali i nakon završetka je vrlo moguće.

3. Šta biste preporučili trenutnim stipendistima Fondacije Proljeće?

Preporučujem im da ozbiljno shvate fakultetske obaveze, i da daju svoj maksimum tokom studija. Da budu ,, lampa” koja će osvjetljavati put i sebi i drugima. Trebamo naš um prepustiti pozitivnim stvarima a osloboditi ga o kritike i negativnosti. Mi smo promjena koja treba ovoj državi. Onima koji žele više, preporučujem da apliciraju vani, pošto postoji dosta više mogućnosti za lično usavršavanje. Također, zahvaljujem se Fondaciji Proljeće na podršci tokom mog dodiplomskog studija.

École Polytechnique Fédérale de Lausanne je jedna od najboljih visokoškolskih ustanova na svijetu, na ljestvici koju objavljuje QS World University Rankings 2016-2017. godine je zauzeo visoko 14. mjesto na svijetu! The 2016-2017 Times Higher Education World University Rankings’ engineering and technology table postavlja EPFL na 11. mjesto univerziteta na svijetu.

Adnan Ibrić rođen je u Lukavcu 1994. godine, gdje je završio gimnaziju. Bio je član bosanskohercegovačkog matematičarskog tima na LIV Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji 2013. godine, kada je ostvario odličan rezultat i kući se vratio sa brončanom medaljom. Njegov prosjek ocjena je 9.9. Adnan Ibrić iz Lukavca, primljen na magistarski studij na jedan od najprestižniji univerziteta na svijetu École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Švicarski federalni tehnološki institut u Lozani) akademske 2017/18 godine.

Pogledajte još