ADEM MUJANOVIĆ: MAKSIMALNO KORISTIM MOGUĆNOSTI SLOVENIJE

Adem Mujanović, bivši stipendista Fondacije Proljeće, nastavio je magistarski studij u Sloveniji na Naravoslovnotehniška fakulteta ( NTF) u Sloveniji, odsjek Geologija. Njegov boravak u BiH iskoristili smo za kraći razgovor.

 1. Prije odlaska na magistarski studij u Sloveniju bili ste i aktivan student na RGGF-u u Tuzli. Sudjelovali ste u izradi aplikacije „ Minerali“. Šta zapravo predstavlja ta aplikacija ?                                                                 Aplikacija „ Minerali“ kreirana je na Rudarsko-geološko- građevinskom fakultetu ( RGGF) uz pomoć studenata i sa drugih fakulteta. Razlog zbog čega je odabrana ova tematika je jednostavan- prve godine uči se o mineralima, počevši od definicije, podjele u grupe, osnovna svojstva itd. Cilj je bio da se to sve objedini na jednom mjesto kako bi se olakšalo samim studentima. Aplikacija je besplatna te će sigurno koristiti studentima ali i svima onima koji žele znati nešto više o mineralima. Cijeli proces je vođen pod mentorstvom prof. Elvira Babajića.
 2. Odlučili ste nastaviti svoje studije u Sloveniji na Naravoslovnotehniška fakulteta ( NTF). Odakle želja za studiranjem u inostranstvu?
  Nakon završetka dodiplomskog studija na RGGF-u gdje sam stekao poprilično dobro znanje, odlučio sam da napravim izazov u svom životu te nastavim studije u Sloveniji, u drugoj državi, nepoznatom jeziku. To sam prvenstveno vidio kao izazov ali i priliku i mogućnost za napredovanje i usavršavanje.
 3. Možete li nam reći o uslovima za studiranje jednog studenta u Sloveniji?
  U poređenju sa našom zemljom, nažalost, uslovi za studiranje u Sloveniji su dosta bolji nego što je to slučaj kod nas što će potvrditi većina studenata koji odu da studiraju van granica BiH. Dosta više se pridaje pažnje praktičnom radu nego što je to slučaj kod nas. Također, studenti tokom studija imaju mogućnost i zaposlenja što je kod nas to možda tek u početnoj fazi. Također dobio sam priliku za zaposlenje, trenutno radim u Zavodu za gradbeništvo. To mi je prilika da se usavršim i napredujem.
 4. Koji je vaš životni moto ?
  Ono što me vodi kroz život jeste da za ostvarenje ciljeva potrebna je želja, strpljenje i ustrajnost.
 5. Koji su vaši daljnji planovi?
  Moja ambicija je ići maksimalno za usavršavanjem. Ovu priliku želim da iskoristim na najbolji mogući način ali ako bude nova prilika ja želim da je iskorstim. Želim da se maksimalno usavršim u onome što volim kako bi sutra bio koristan i sebi i ljudima oko sebe.
 6. Kako biste definisali ulogu Fondacije Proljeće tokom vašeg do diplomskog studija?
  Fondacija Proljeće je ustanova koja je pored pomoći u financijskom smislu pomogla mene i pružila mi mogućnost za bezbjedno studiranje, omogućila i kvalitetan ambijent i uslove za stanovanje. To je mjesto gdje sam stekao prave prijatelje, te ovim putem poručujem trenutnim studentima, stipendistima Fondacije Proljeće da iskoriste sve pogodnosti koje Fondacija nudi.

Adem Mujanović, rođen je 12.09.1991 u Gradačcu. Završio je Osnovnu i srednju školu u Gradačcu, te upisao RGGF u Tuzli, odsjek Geologija. Nakon završetka do diplomskog studija upisuje master studij u Sloveniji na NTF u Sloveniji,  odsjek Geologija.

Pogledajte još