Adnan Ibrić – “Trud se uvijek isplati”

Adnan Ibrić stipendista Fondacije “Proljeće”, student IV godine Prirodno-matematičkog fakulteta, ovih dana je dobio potvrdan odgovor sa evropskih univerziteta na koje je aplicirao. S Ibrićem smo, u povodu pristigle potvrde, razgovarali o budućim planovima, aktivnostima te položaju mladih u Bosni i Hercegovini. 

Kada se javila ljubav prema matematici?

Ljubav prema matematici se pojavila još u osnovnoj školi. Zanimalo me dosta više od onoga što se radilo na redovnoj nastavi. U mojoj želji i ljubavi prema radu su me podržale moje profesorice matematike u osnovnoj i srednjoj školi i to je bio razlog da upišem studij matematike. Ove godine uspješno ću završiti prvi ciklus studija na PMF- u.

Da li ste učestvovali na nekim takmičenjima i kojim se najviše ponosite ?

Rano sam krenuo sa takmičenjima iz matematike. U svim razredima srednje škole sam učestvovao na različitim nivoima matematičkih takmičenja. U četvrtom razredu sam osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju i plasirao sam se na Balkansku matematičku olimpijadu na Kipru i na Svjetsku matematičku olimpijadu u Kolumbiji. Osvojio sam srebro na Balkanskoj i bronzu na Međunarodnoj olimpijadi. Ta dva takmičenja su mi ostala u lijepom sjećanju. To je bilo sjajno iskustvo gdje sam upoznao takmičare iz raznih zemalja i proširio svoje vidike.Ta takmičenja su mi također otvorila vrata za moje dodatno usavršavanje te mogućnost za apliciranje za stipendije na mnogim univerzitetima.

 

Dobili ste stipendije na dva Evropska univerziteta. Šta vam to predstavlja?

Dobio sam stipendije za studij u inostranstvu na Univerzitetu u Bonnu u Njemačkoj i na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju EPFL u Lozani. Po trenutnom razmišljanju, svoje obrazovanje ću nastaviti u Švicarskoj. Odlazak vani nakon završetka bachelor studija  vidim kao sjajnu prilika za usavršavanje i napredovanje.

Koliko mladi, uspješni i talentirani studenti imaju podrške od vlasti?

Po mom mišljenju, smatram da podrška postoji u nekoj mjeri, ali to nažalost nije dovoljno u većini slučajeva. Konkretno, ta pomoć se ogleda u finansiranju odlaska na takmičenja, stipendiranju i nagrađivanju talentovanih učenika i studenata i mogućnostima za zapošljavanje nakon završetka studija, gdje je nasa vlast zakazala u mnogim segmentima. Dosta primjera ima u kojima takmičari sami snose troškove putovanja i takmičenje. To rezultira da mnogi ne odlaze na takmičenja ali također da napuštaju našu domovinu u kojoj ne vide perspektivu.

Šta biste poručili svojim kolegama ?

Za sve u životu se treba dobro potruditi. Nažalost, dosta je onih koji misle preko noći ostvariti rezultat. U realnom životu, jednostavno stvari ne funkcionišu tako. Poručio bih studentima da sebi zacrtaju jasne i visoke ciljeve u životu i da ne odustaju od njih.

 

Adnan Ibrić, rođen je 26.05.1994 u Tuzli. Stipendista je Fondacije “Proljeće”. Trenutno je IV godina primjenjene matematike na PMF-u u Tuzli i osoba koja ima prosjek 9.9.

Adnan Ibrić

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *